Opdatering 3. oktober

 

 

 

Nyt UV-filter er kommet til. Det er noget kraftigere end mit gamle 11 watt. Den nye UV'er er en 30 watt. Nu sidder der sikkert nogle og ryster på hovedet!? Hvorfor ikke en 55 watt? Eller endnu kraftigere... Tjoe, det er primært fordi vi her i huset selv betaler vores el-regning og fordi det gamle bassin på 20.000 liter og en UV på 11 watt fungerede fint. Desuden hvis jeg skal have en pumpe mere på til foråret, så kan jeg bare købe en UV mere. 2 pumper og 2 UV giver mulighed for og slukke det ene sæt eller den ene UV osv...

 

 

De 2 filtertanke der har stået på terrassen og kørt test i et par måneder er nu sat ned i filterhullet. Det 3. kammer afventer jeg lige lidt med.... Det kommer nok først rigtigt på plads næste år...? De 2 haner er sat lige før sammenføringen. Så kan jeg regulere hvert bunddræns indstrømning individuelt. Alle samlinger fra bunddræn til hanerne er limet, efter haner er der ikke limet - jeg kan jo bare lukke hanerne hvis jeg skal rode med rør.

 

 

 

Planen er, at jeg i eftermiddag vil lave en "oprydder" i haveprojektet. Der ligger folierester, brædder, filt stykker, PVC rør og andet bras alle steder. Kunne pynte voldsomt og få ryddet lidt op!

 

 

Juuuhuuu, så kom der vand i !!!

Der mangler endnu 25-30 cm. vand før den perfekte og færdige vandstand er på plads. Det venter jeg lige lidt med... Jeg har ca. 4-5 meter bred i den nye dybe afdeling, hvor der skal fyldes jord på ellers løber vandet ind på øen !

 

 

Her er den nye dybe del. I højre side er kanten for lav. Bagerst i billedet er returløbet fra filteret. Her skal med tiden laves et nyt vandfald :0)

 

'Når det ekstra vand kommer i 25-30 cm. vil vandet stå ca. op midt på stenene. Kommer da nok til og se meget fedt ud!? Men, damn... Der skal mange sten til...

 

 

 

Opdatering 15. december

 

 

Der står et fint fyrretræ ude på øen og der har det stået de sidste par år. Det betyder at træet har haft tid tid og "sætte sig", altså lave gode rødder osv. Nu var det tid til og tilrette/beskære det tænkte jeg. Det skulle komme til og se mere japansk ud.

Planen var og spænde det op med nogle reb og så gradvist lægge mere og mere pres på for og opnå et bestemt svaj i stammen, grene skulle fjernes for og skabe det rigtige udtryk.

 

Det oprindelige træ så ud som her til venstre.

I venstre side blev banket en rundstok godt i jorden, så jeg havde noget og tøjre træet til. I højre side regnede jeg med og binde det til skelettet på træ terrassen. Planen var så, at træet skulle stå opspændt indtil engang i foråret, så skulle formen gerne have sat sig og jeg kunne fjerne rebene.

Jeg har desværre ikke nogle billeder af det opspændte træ... Forklaring følger....

Efter og have spændt det op første gang havde jeg nu haft træet stående med reb på i 3-4 uger. Da jeg efterfølgende løsnede rebene for igen og spænde yderligere op, kunne jeg se det havde haft sin virkning. Træet havde allerede fået noget svaj.

Nu var planen så og spænde rebene op på ny med en tand mere pres på og så skulle jeg ellers ikke rode mere med det før til foråret, hvor rebene skulle fjerne. Så skulle træet egentlig gerne have fået sit færdige look....

 

De tre reb blev spændt op igen et efter et. Her var ikke tale om nogen talje eller lign. kun håndkraft. Da jeg skulle binde det 3. og sidste reb smuttede det lidt, da knuden skulle strammes og jeg besluttede lige og stramme lidt op igen. Og... så KNÆKKEDE lortet!

Der stod jeg så med et knækket træ og en meget tom fornemmelse i maven... Jeg må tilstå jeg følte mig mere end almindelig uheldig... og temmelig dum!

Det træ, som havde stået der allerede da vi gravede ud og som gravemaskineføreren havde fået strenge ordre på ikke at beskadige under udgravningen, var til syvende og sidst totalskadet af ingen ringere end mig selv! Havde jeg dog bare ikke strammet den sidste gang, så var der nok ikke sket noget!?!? Nemt og være bagklog - nu er jeg nok bare generelt klogere... af skade. *!¤#@ !! og andre bandeord...

 

 

Ja, så kan jeg sgu lære det...

 

Nå, men hvad siger man så...? Det er vel op på hesten igen.

Jeg har ønsket mig gavekort til planteskoler i julegave.

Alt skulle ud og købe et nyt fyrretræ kan vel betragtes, som en eller anden form for dummebøde.

Jeg har ingen som helst anelse om hvad et nyt tilsvarende koster!? og ingen anelse om, hvad det var for et fyrretræ jeg havde? Nogle derude der kan spotte via billedet hvad det er for en slags? Så smid venligst en mail, tak.

Nu må tiden vise om der i det hele taget skal stå et tilsvarende nøjagtigt der eller om, jeg sætter det et andet sted. Men, det kan ikke diskuteres, der skal fyrretræer ind i haven igen. De tilføjer et helt specielt look til haven og står flotte grønne hele vinteren, når alle andre træet ser barberede og kedelige ud.

 

 

På trods af den foreløbige absolut milde vinter, kan man godt se koibasserne synes det er koldt. De går dybt og er ret inaktive

 

 

Jeg har påstartet projekt vinteroverdækning. Det kan jeg ligeså godt indrømme med det samme - det er noget fusk! Det er nok gået lidt for stærkt og har været lidt noget venstrehåndsarbejde. Men, hellere det og så få lavet noget end store planer der ikke bliver til noget!

Overraskende har den allerede overlevet det første alvorlige blæsevejr til UG, kryds og slange :0)

Jeg mangler et par vintermåtte i og kunne dække det helt færdigt, dem må jeg ud og låne eller købe. I midten er der 2 stk. gennemsigtige trapezplader med et 3-lags bobleplast imellem. Det isolerer fint og tillader lys og slippe igennem. Nu skal jeg lige have smidt lidt yderligere vægt på hist og her, så ikke det hele flyver væk i et evt. stormvejr.

 

Opdatering 17. december

 

 

Mørkegrønne træer = eksisterende

Lysegrønne træer = kommende

Ja, det er så en tilrettet/revideret plan af haveprojektet. Kun større træer er tegnet ind, mindre træer og buske er ikke tegnet.
Jeg har også indtegnet rørføring fra bunddræn til filterhullet.
Hele arealet der skal ende, som japansk inspireret vandmiljø udgør ca. 200-250 Kvm. af den 1000 Kvm. store grund og lidt over halvdelen af det, der engang var almindelig græsplæne.

Status på udgifter siden projektets start i april 2007, ligger et sted omkring de 45-50.000 kr.

Næste år skal bruges flere træer, beplantning, sten og tømmer til og færdiggøre hegn, træterrasse og hvis der bliver tid og overskud, den overdækkede terrasse eller pavilion.

Opdatering 7. januar 2008

 

 

Ja, så kom der altså et lille drys sne, men det er tøvejr, så det er nok snart væk?

Vinteroverdækningen har bestået sin kulingstest forleden med bravour, den fløj ingen steder i blæsevejret :0)

 

Opdatering 24. marts

 

Vinteroverdækningen er fjernet og en uges nattefrost fulgte, men uden det betød nogle problemer.

Jeg glæder mig til der igen kommer blade på træerne. Skal som noget af det første have et læs sten mere og nogle træer jeg kan sætte. Jeg skal se om jeg kan få min lokale leverandør af sten til, at skaffe nogle 40-100 kg. sten til bassin kanterne?

 

Fiskene virker ret upåvirket af de sidste dages vintervejr. De går lidt dybere end ellers, men de er aktive og svømmer rundt i hele bassinet og ikke kun de dybe steder.

Jeg er ret spændt på hvad der vil ske med vandkvaliteten når varmen kommer og solen får mere magt. Pumpen som pt. trækker filteranlægget er klart for lille og underdimensioneret til mængden af vand i bassinet. Det kunne sagtens betyde alger....? Dags dato kan jeg se begge bunddræn ligeså tydeligt og vandkvaliteten er god.

 

Opdatering 29. marts

 

 

Hvis temperaturen fortsat stiger, skal jeg snart til og fodre. Jeg starter med nogle "wheatgems", som er nemmest og fordøje i lave temperaturer. Det er en fornøjelse og se hvordan fiskene drager fordel af den nye og langt større vandmængde. De svømmer rundt over alt i bassinet, dybt, højt, smalt og bredt. Mon denne sæson vil byde på en eksplosionsagtig tilvækst, nu der er så meget mere vand pr. fisk!?

 

 

Jeg brugte igår aftes på og google alt hvad jeg kunne finde om DIY (Do it yourself) broer til bassiner, gerne med en eller anden form for Japansk inspiration og fandt denne. Den er støbt i beton. Hvis jeg skal lave en kopi bliver den ikke nær så bred/lang og nok uden alle de Japanske tegn. I et eller andet omfang vil jeg dog alligevel forsøge og kopiere dele af den, da jeg synes den er totalt fed :0)

http://koi-z-are-us.20m.com/bridge_of_the_four_seasons.htm

Opdatering på det forestående projekt følger selvfølgelig her på siden ;0)

 

Opdatering 13. april

 

 

 

Ja, nu er jeg da ligesom i gang på en eller anden måde. Noget af det næste bliver og skaffe en forholdsvis tynd krydsfiner plade, der kan bøjes ind over lægterne og skabe "bunden/undersiden" af støbeformen.

Endnu et læs sten er bestilt. Så jeg får nok snart 3 tons leveret i en størrelse op til 400 kg.
Mit håb er også snart og kunne få sten til bassinkanterne leveret, disse skal være noget mindre.

Fiskene er meget aktive og det på trods af, at vandet ikke kan være ret meget mere end 10 grader eller måske under?

Min søster har opbevaret en del af min vandplanter, siv, åkander osv. i sit bassin imens jeg gravede det nye, mon ikke bare jeg skulle se at få hentet dem hjem....

Vandet er fortsat klart og der er ingen tegn på algevækst. Når temperaturen stiger bliver det spændende og se om algerne forbliver væk? Mere varme, sol og det at jeg snart begynder for alvor og fodre fiskene, vil alt sammen være faktorer der giver algerne langt bedre betingelser end de har nu.

 

 

Opdatering 20. april

 

Selv om jeg synes jeg nåede langt sidste år, så er der stadig lang vej endnu...

 

 

Så kom der bund i støbeformen. Der er også sat lister i bunden ud mod siderne, disse skulle gerne give broen lidt profil på undersiden.

Egentlig har jeg også fusket noget armering til projektet, men jeg skal lige have det "godkendt" af en der ved om det er i orden, det som jeg har fusket? Billeder kommer senere... Hvis det godkendes...

 

Opdatering 24. april

 

 

 

 

Så er der dømt fusk ! Men, jeg har den tanke, at det og støbe en bro ikke er raketvidenskab og det ikke betyder specielt meget hvad der bliver brugt...?! Nu må tiden vise om det holder eller ej..... Det er hegnspæle og hønsenet.

 

 

Jeg kom hjem fra arbejde i går og var tændt på og få lavet noget. Så ca. 19.00 gik jeg i gang med og støbe broen - velvidende, at der var en risiko for ikke og blive færdig inden det blev mørkt. Betonblanderen var i gang ikke mindre end 6 gange, før der var beton nok! De sidste detaljer blev lavet i skumringen og det var absolut lige til øllet, at jeg blev færdig inden det blev mørkt.

 

 

De japanske tegn er træstykker der er trykket ned i betonen. Træstykkerne er skåret ud af en krydsfinerplade. Jeg fandt hurtigt via google det japanske tegn for "vand". Nu mangler det bare, at en eller anden kan fortælle mig der står "vaskemaskine" i stedet eller, at jeg har spejlvendt det :0(
Den runde ring er lavet med toppen af en balje der er vendt på hovedet.

Nu lader jeg den hærde op indtil lørdag eftermiddag, så prøver jeg og tippe den ud af formen. - Kryds lige fingre for mig.... Først når den kommer ud af formen kan jeg se, om den er lavet ordentligt - om der er beton helt ud i hjørnerne eller huller osv...

 

Opdatering 4. maj

 

Da broen havde hærdet i 4 dage forsøgte jeg og lirke den ud af formen. Det var slet ikke nemt! Det lykkedes og få sækkevognen ind under broen (imellem broen og formen) i den ene ende og løfte. Den rokkede ganske langsom fri af formen, men herfra var det lidt en kamp og få den ud - den var meget tung!! Formen tog også en lille smule skade, men er allerede repareret igen :0)
Der var dog en tendens til at den slog flige af på undersiden, hvor sækkevognen havde haft fat og vi besluttede og lade den hærde yderlige nogle dage, da den stadig virkede fugtig på undersiden. Så den nåede og hærde total en uge og det gjorde underværker, herefter var der slet ikke tendens til at den smed flige af hist og pist.

 

 

Broen skulle så flyttes ca. 3-4 meter og drejes 90 grader, før den så skulle ud over vandet. Vi var 4 mand om og flytte den på plads! En sækkevogn under i hver ende af broen og så et reb om til at trække i - og... Ja, så kørte den sgu stille og roligt... Et godt bud er, at den vejer 350-400 kg. Den er 80 cm. bred, spænder 160 cm. og har en tykkelse på ca. 14 cm.

 

 

Jeg havde lagt 2 stk. 4x4 stolper ind over vandet, med en afstand der passede med hjulene på sækkevognen. Det forløb egentligt ret fredeligt og rimelig nemt og få den over vandet.

 

 

 

 

Jeg har lagt en kantsten på hver side af vandet, hvor broen kan stå på. Kantstenene fordeler vægten ud på et større areal og mindsker presset på bassindugen. Under hver kantsten er lagt 2 lag bassindug, som beskyttelse.
Ved og løfte en ende af gangen kunne de 2 bjælker skubbes ud til siden, så broen hvilede på kantstenene istedet.

 

 

 

 

Med fuldt overlæg står den ene side af broen godt bag på den ene af kantstenene, i stedet for midt på. Denne kantsten fik et skub af en løftestang i processen og lignede den var på vej i vandet! Efterfølgende lå den ikke længere helt vandret, men derimod med let hældning mod vandet. Det blev korrigeret ved og sætte broen på den bagerste del og derved tvinge den retur.

 

 

Jeg kunne ikke nære mig fra og sætte en midlertidig sten i venstre side, for og få en lille ide om det færdige resultats udseende. Så skal der lige 15-17 cm. vand yderligere i - så spiller det :0)

Planen er pt. og lave et mindre lavt rækværk på den også, nu må vi se om det nogensinde bliver til noget...

 

Opdatering 8. maj

 

 

Så kom der endelig et læs sten. Denne gang var der 3 tons+ fordelt på ikke ret mange , men ret store sten - det er helt fint med mig :0)

Det er det 1. læs jeg får her i 2008, mon ikke jeg skal bruge et par mere med tiden...? Bla. til vandfald går der nok en del til....

 

Opdatering 14. maj

 

 

 

Et par stemningsbilleder nu der er kommet blade på. Billederne er fra den næsten færdige del af haven.

 

Opdatering 18. maj

 

Der er blevet gået til vaflerne i weekenden. En sækkevogn mere måtte lade livet og endnu en sektion af haven er næsten færdig - billeder følger når det er klar.

 

 

He he, sækkevognen er ret hærget og det er kun denne ene sten der har skylden, men ok, den er også stor og meget lidt sækkevogns venlig - den har nogle meget mærkelige flader. Tror alt i alt det tog 1 time og flytte stenen ca. 25 meter, alene det og få den op på sækkevognen var et stort problem.

Denne sten har nok været den, måske sværeste af alle og transportere rundt...

 

 

Tjae, man undres over at den rent faktisk kørte stenen til sidste meter. Nu må den også uden tøven erklæres død :0)

 

Opdatering 20. juni

 

 

Projektet tog en ny drejning. Drejebogen blev ødelagt, da jeg pludselig havde sten og intet andet jeg lige kunne lave.... Så gik jeg i gang med og lave havens vandfald.
En hel del jord skulle graves af og en masse forarbejde skulle laves, før det begyndte og ligne et eller andet.

 

 

Et vigtigt fundament skulle etableres. Hvis forholdsvis store sten skulle være en del af vandfaldet skulle underlaget være stabilt. Bare tanken om, at det kunne skride eller vælte sammen, var ikke til og bære. Ovenstående er en meget midlertidig prøveopstilling.
Jeg gik under gravearbejdet fra ideèn om flere fald til et stort i stedet. Jeg ville opnå et fald på minimum 1 meter som slutresultat. Min vision var også, at vandspejlet på bassinet gik ind foran faldet - Så vandet fra faldet faldt direkte ned i bassinet og ikke trappe vandfald

Det betød en del gravearbejde. Jeg vil gerne ende med, at der står ca. 15-20 cm. vand i bunden af faldet. Så kan jeg sætte sten på "bunden" af faldet, hvis jeg vil ændre lyden af plasken. "Jo højere desto plask" ;0)

 

 

Tjae, det er da en begyndelse.... Fortsættelse følger - tror der går mere end de 3 tons, som jeg har liggende til sådan et vandfaldt....??

Side 4