Opdatering 14. juli

 

 

 

I forbindelse med mit filterhul / træterrasse projekt var jeg nød til og skubbe den ene palletank ca. 4 cm. for, at kunne komme til med noget 2x4 stolpe der skulle skrues fast. Det viste sig dagen efter og være en dårlig ide og skubbe rundt med tanken med en lille smule vand i osv. Jeg fik åbenbart revnet den ene 110 mm gennemgang der sidder i vortex'en :0(
Det er ikke så nemt og se på billedet, men der er en ca. 4 cm. lang revne i røret og det betød betydelige dryp. Så jeg måtte i gang med en reparation der tog det meste af en eftermiddag.

 

 

Vortex'en skulle tømmes, filterflow stoppes osv. Bare en enkelt dag uden filtergennemstrømning og stillestående vand, har betydet en klar forværring af vandets sigtbarhed.

 

Her er et billede som nogenlunde illustrere hvad vortex-delen af filteret har taget sig af. Jeg bar 5-6 spandfulde væk af plantemateriale og andet større snavs.

 

 

Jeg forventer en af de nærmeste dage og tage hul på og lægge terrassebrædder på. Der skulle gerne blive ca. 15 kvm. terrasse.

 

 

 

Min storesøster har haft mine vandplanter i pleje, mens alt dette roderi stod på. Så hun har haft dem i sit bassin det sidste års tid. Nu har jeg endelig fået taget mig sammen og har hentet dem retur. Jeg smed sivene ud tilfældige steder. Efter et par dage skal jeg love for at koi'erne gik amok i et sandt sexorgie. De nye siv blev bollet totalt i smadder.
Da alt tomulten var mere elle mindre overstået, tog jeg den mest slidte siv tot op af vandet og satte den i den endnu ubrugte filtertank med vand fra bassinet. Sivenes rødder især var fyldt med koi æg. I skrivende stund er det en lille uges tid siden og æggene er i gang med og klække, nu må tiden vise hvor mange børn der kommer ud af det?

Opdatering 17. juli

 

Jeg har mistet 2 stk. albino græskarper på ca. 55 cm. Det er sket over kun 3 dage. Den ene fandt jeg på land, hvor den var faldet ned i en revne imellem filterhullet og den omkring læggende jord. Surt, den var lidt tør og død. Jeg forestiller mig den selv er sprunget på land og har ligget og sprunget rundt på jorden. Allerede 2 dage efter fandt jeg nr. 2 og den sidste af slagsen i samme revne/hul - Som om det var noget de havde aftalt på forhånd?! Denne revne er ca. 1 meters penge fra vandkanten. Tror ikke jeg gider og købe nye....

 

Idag har jeg brugt ca. 3 timer i filterhullet med installation af ny pumpe og nyt UV (Inkl. en tur i byggemarkedet, havde selvfølgelig lige en 45 graders bøjning for lidt). Det fører noget rør arbejde osv. med sig. Pumpen er en rør pumpe der på papiret leverer 29 kubikmeter i timen! Vel og mærke med et strømforbrug på kun 160 watt. Løftehøjden er begrænset, den er vel egentlig udelukkende velegnet til og trække et nedgravet filter.
UV enheden er bestykket med tilslutninger på 110mm :0) Alle kloakrør passer til! Og det er muligt og tæske en del vand igennem. Lampen er på 55 watt, Tyske udgaver har jeg set med 75 og 130 watt.

Begge enheder er ret nye på markedet og jeg har kun set det forhandlet et sted i DK og et par steder i Tyskland.
Jeg forsøgte og få en aftale i hus med leverandøren omkring en god pris på produkterne, mod at jeg så beskrev dem på siden her og henviste til ham som leverandør. Der var stort set ingen samarbejdsvilje, han var ikke interesseret i et samarbejde med koidammen.dk. Sådan noget undrer mig. Har trods alt snart haft 40.000 besøgende her på siden - så nogen sidder der altså derude og kigger mig over skulderen. Ud fra den betragtning har jeg valgt ikke og nævne produkterne med fabrikat og typenumre, samt og ikke henvise til forhandleren. Sådan noget skal være "noget for noget".... Eller er jeg helt galt på den?

 

Den eksisterende TMC Pro 30 watt er taget ned. Al slange er erstattet med 110 mm kloakrør - Så er der hul igennem :0)

 

 

Det er en ordentlig moth.. fuc... Noget som undrer mig - er at der intet sted er et "kig-hul". Der er intet sted man kan se lys eller lign. Så man må åbentbart gætte sig til om pæren lyser!? Strømforsyningen bliver varm, så et eller andet sker der.... Men, hvor svært kunne det være og lave det?! Tror måske jeg på et tidspunkt borer et lille hul i en af de 90 graders bøjninger der er sat til og laver et kig-hul der. Ja ja, skal nok sætte noget over hullet - ellers løber vandet jo ud.... ;0)

 

 

Pt. løfter den nye pumpe vandet ca. 40 cm. De 10 cm. er pgra. den suger så voldsomt, så der er ca. 12 cm. lavere vandstand i filteret end der plejer og være!

 

 

Jeg målte den effektive gennemstrømning ved og holde en murerbalje under og tage tid på hvor mange sekunder der går, før den er fuld. Så er resten ren matematik.

12.000 liter i timen effektivt! Det gamle sæt, pumpe og UV gav 4.100 liter i timen. Så det er en forskel der vil noget. 3 gange så meget vand igennem i timen og kun 50 watt mere i timen. Sådan!
Nu kan det være jeg har en chance for, at holde alt mit vand pænt!? Det må de næste 14 dages tid vise.

 

Så kom der sug i vortex'en. Jeg må se i øjnene, at hvis pumpen havde leveret 15-20.000 liter i timen istedet, så havde mit filter nok været for lille!?

 

Ja ja, typisk mig... Fik ikke lige taget et billedet af pumpen, inden den pludselig stod under vand ;0)

 

Min forhenværende UV sælges nu, har kørt ca. ½ års tid, ingen fejl eller mangler. Smid et bud på en pris til tommels@tdcadsl.dk, hvis du er interesseret. Afhentning sydsjælland.

Opdatering 18. juli

 

Jeg har knoklet hele eftermiddagen på og gøre terrassen klar til terrassebrædder. Det er lykkedes, nu mangler jeg bare lige 3.000+ til brædderne :0(

 

 

 

Der skulle gerne blive 15-16 kvm. træterrasse når den er færdig. Det bliver fedt, men ikke og forglemme en anden vigtig funktion - den skjuler filteret.

 

Til venstre for broen har jeg sat foreløbig 3 sten på kante

Gummifolien skåret af og jord er fyldt på bag ved. Så er der klar til diverse planter - mangler igen $$$$ :0(
Endnu ligger ca. 17 sten i samme størrelse ude i indkørslen og venter på og blive sat ind i haven på kanten af bassinet, som ovenstående.

 

Opdatering 28. juli

 

Endnu flere sten er sat på plads. Endnu ligger der ca. 8-10 stk. i min indkørsel. Et stræk på 8+ meter er snart færdigt, på nær tilplantning.

 

Da jeg skulle lave den første af de 2 låger jeg skulle bruge, var jeg totalt fantasiforladt. Dette design er 100% tyv-stjålet fra et eller andet billede jeg har set i et blad.

I min jagt på disse grove og skæve egeplanker var jeg på google og alt muligt andet - alle vil sælge egetræsgulve, men der var ingen planker og se nogle steder! Min nabo var klar med paratviden. Der lå et hus 4-5 km. op af vejen, hvor ham der boede der kunne skære efter bestilling - Nå... Der kan man bare se. Jeg bestilte 3 planker af 2.75 meter og med en tykkelse på 19mm. "Kun" 19mm, fordi de ikke måtte være for tunge til lågen.

Jeg har besluttet mig for, at der ikke kan kravle unger igennem!? Forsøgte mig også med og holde 3 planker på først, men 2 så mere rigtigt ud.

Set inde fra haven. Tror jeg maler stolper og rammen på lågen sorte og lader resten af hegnet være "natur look", kun smurt med gennemsigtigt træbeskyttelse.

Den nye pumpe og UV har nu kørt i 11 dage og det spiller bare. Vandet er pt. rent nok til at jeg kan se bunden i kanalen, hvor vanddybden er ca. 1 meter. Det bliver mere og mere klart for hver dag. Startede med sigtbarhed på 10 cm. for de 11 dage siden.

 

Opdatering 21. august

 

 

Ny sækkevogn er indkøbt. Denne gang en tand mere ondskabsfuld. Max belastning 250 kg. Foreløbig klarer den skærene ok, men sikke nogle skod hjul - ligner de ikke sidder ordentligt når man kører!? De sjofler rundt på må og få, som om der mangler nogle afstandsskiver på akselen?

Denne sten vejer vel ca. 100+ kg., men så heller ikke mere. Det er den type sten og lidt større jeg triller rundt i haven ene mand og selv sætter på plads. Omkring 200+ kg. så vil jeg meget gerne have hjælp. 200+ kan sikkert godt selv trille den rundt i haven, men sætte den endelig på plads giver store problemer, når man kun er en mand. Nogle gange kan det også være en alvorlig udfordring og få tippet sækkevognen op.

Det overrasker mig til stadighed hvor store sten der kan flyttes rundt på sækkevogn, hvis man er 2-3 stykker kan man flytte op til ca. 400 kg. sten, alt afhængig af hvordan de ser ud. Nogle sten er simpelthen en prøvelse for sækkevognen pgra. deres udformning. Det behøver ikke være de tungeste der er de sværeste.

 

 

Mor til vores nuværende koi børn. Der er intet og være i tvivl om, jeg så de var på leg og hende her blev "moslet" grundigt af 3-4 drengerøve. Billedet snyder lidt, hun krid-hvid og ikke hvid/gul.

 

 

Et 3. filterkammer er kommet til. Nu ville jeg afprøve det meget omtalte kaldnes k1. Det roses til skyerne alle steder og koster derefter. Flere billeder og mere omtale senere. Det kører test på nuværende tidspunkt.

Hvor rent skal vandet så egentligt være? Skal det være klart i en sådan grad, at du kan se dit bunddræn på 2 meters dybde?! Min egen holdninger er, at NEJ, det skal det ikke. Det skal være klart, så du kan se dine fisk - men, faktisk synes jeg det er lidt synd for totaloplevelsen af, at stå og se ned i vandet, hvis du kan de bunden og bunddrænet. Så er illusionen væk!? Det er pludselig meget tydeligt, at det er et kunstigt skabt bassin. Tjae, bare min egen holdning....

 

Det her er "Flakse". Den er navngivet af min 7 årige datter og er en af mine favoritfisk i bassinet. Den er ultra tillidsfuld og super charmerende. Om den type har et fint Japansk navn ved jeg ikke - fisken er uanset ikke Japaner ;0) Synes den er cool med de fine "solbriller" - der er lidt bandit over ham. Han måler ca. 55 cm.

 

Her er Flakse henne og sutte på min datters tæer - synd han er lidt i skygge - kan du se ham? Lillebror kigger nøje med.

Det er logik for dværghøns, af ungerne her er under opsyn voksne - der er ingen adgang til bassinet uden opsyn. Ihhh, hvorfor skal det være nødvendigt og prædike moral - jo, fordi ellers er der nogle andre der kommer en i forkøbet og gør det for en...

PS. alle billeder på koidammen.dk er copyright og alle udtalelser er forfatters egne og intet ansvar tages for disse ;0)

Ha ha ha, kunne ikke dy mig.

 

 

 

Ja, her er så et totalt ligegyldigt billede af noget arbejde der aldrig vil være nogen der ser, når hele projekter er færdigt. Ikke desto mindre er det vigtigt.
Et hjørne støbt op i bloksten og cement. Giver understøttelse af træterrassen og stabilitet. Giver vandet noget og støtte op af når den endelige vandstand er hævet ca. 20 cm... Og så slår det mig pludseligt. Jeg har nok tænkt tanken før, men også glemt det igen. Når vandet står de ca. 20 cm. højere end i dag, så vil vandspejlet stå lige i underkanten af retur røret. Øøøøhhh, så løber vandet jo ud af bassinet og bag om folien. Altså, der skal en 110 mm. gennemføring i folien her, som røret skal igennem.

Al forberedelse er lavet lige modsat i den anden ende af terrassen. Her ved jeg godt der skal en gennemføring i - det skal med tiden være rørføring til en skimmer. Forventer og bruge 50-75mm rør til det. Mon det er nødvendigt med 110 mm?

Kan det virkelig være rigtigt, at ingen har interesse i min tidligere UVC enhed jeg har til salg?

 

Jeg tænkte, at jeg godt kunne være bekendt og vise i praksis, hvordan kanten med de store granitsten er lavet. Det er SÅ simpelt. Stenene står på en "hylde" der er gravet ud på forhånd. Herefter er folien lagt op bag stenen og jord er fyldt på bag ved stenen. Til sidst er overskydende folie skåret af. OBS - vi har meget leret havejord! Allerede 20-30 cm. nede er vores jord nærmest det rene ler. Giver et solidt fundament til sten på bassinkant og en skod plantejord. Det er langt fra sikkert, at denne praksis kan udøves alle steder i landet med succes! Kommer an på hvordan Jeres jord er i haven.

 

Her flyder min tidligere filtermedia rundt. Det er 2/3 dele af den gamle biologiske del af mit forhenværende filter. Den sidste 1/3 del ligger i kammeret mad kaldnes k1 på nuværende tidspunkt - skal smitte den nye biomasse (k1) med eksisterende bakterier. Kasserne er perforerede plastickasser fra jem og fix til ca. 20 kr. stk. - de holder pt. den eksisterende biokultur i live, flydende rundt i bassinets vand. Hvis de tørrer ud dør biomassen.

 

Endnu engang et billede af noget grimt, men uundværligt! Se det i øjnene. Et sådan projekt -  mindre eller større eller bare lign. kan ikke laves uden du har din egen blander og en bil med træk og en stor trailer.

 

 

Mine koi børn fra sommer 2008. Næsten umuligt og tage et billede af. De flygter når de ser kameraet og de er stadig meget små 1-2 cm. På billedet er 5 stk.

Jeg har købt noget akvariefoder i terninger, de opløses over nogle timer og babyerne elsker dem. De SKAL vokse sig store inden vinter - gider egentlig ikke have et akvarieprojekt med koi børn inden døre hele vinteren. Når den første nattefrost viser sig, så forventer jeg og smide dem ud i det store bassin - Hvor guldemderne sikkert vil tage for sig af retterne :0( Har gjort det engang før med 100+ fiskebørn, der er den dag i dag 1 stk. overlevende.

Meget skæg og se, de allerede er vidt forskellige i farverne.

 

Her et billede taget ude fra græsplænen og ind igennem haven via det ikke færdige hegn.

Opfordring! Alle nysgerrige koi tosser og andre interesserede må gerne komme forbi og kigge "live" til en snak om filter / koi / japansk have / bassin. Smid en mail, så kommer der en aftale i hus - vær ikke genert, hvis det har din interesse. Lokalitet Sydsjælland.

 

Opdatering 15. september

 

 

Den seneste tid har hjemmesiden været præget af knap så hyppige opdateringer, men til gengæld større og mere omfattende end normalt. Tror måske det er vejen frem for denne side....? Håber det der ok?

 

 

 

Så kom der en gennemføring i folien. Returløb fra filter og tilbage til bassinet er nu komplet, snart kan vandstanden stige yderligere 10-15 cm. Hvorfor lærer jeg det aldrig? At stå med en kniv og skulle skære hul i folien - Mærkelig fornemmelse i maven HVER gang... Er det nu også i orden, er det nu her jeg skal skære eller....?

 

 

 

Hvor er det simpelt og hvor er det bare i orden :0)

Jeg kan ikke lade være med og synes, at det er fedt. Jeg har lavet et fedt hegn :0) Ja ja, der mangler lige et brædt på billedet, men overordnet - det er sgu lykkedes og lave et hjemmebikset hegn til en billig penge. Hegnsbrædder til 4 kr. pr. lbm. og bambuspinde til... ingen penge. Jeg ved ikke hvad sådan et fag koster. Det har jeg ikke regnet ud, men det er først og fremmest tid - og klaske de bambuspinde i nogle huller man skal bore er ret tidskrævende. Især hvis det bor man bruger er lidt for lille så samtlige bambuspinde skal have olie for og glide igennem uden og revne/smadre lægten.

Bare vent til den endelige afslutning kommer på ;0) afventer nærmere forklaring.

 

 

Fik fingre i en lille diskret granitlampe på 1.80 meter. Nu skal den lige "pakkes ind" i planter og et træ alà en god stor ahorn på højre side var nok ikke helt tosset? Alle sten i nærheden af lampen skal flyttes eller ændres - lige meget hvad jeg stiller ved siden af, så ser det småt ud ;0)
Men, den giver en fed baggrund på haven når man bevæger sig rundt. Den står nu på et sted, hvor den vil kunne beskues fra mange steder i haven, som baggrund.

 

 

 

En almindelig granitlampe skal pludselig ikke stå for tæt på den store - så ser den helt "lego-agtig" ud.

Foran den lille lampe er plantet en underlig plante, der ikke tidligere har været i haven. Det er en "...... Japnoica" - jeg er ikke god til de der latinske navne... Planten er fed, med rød "blomst". Nu er jeg spænd på hvor længe den ser fin ud, igennem den kommende kulde?
Helt sikkert noget jeg skal bruge igen, andet steds i haven.

Hele haven er forsøgt holdt i røde nuancer, når det kommer til blomster eller blomstring. Udelukkende for et roligt udtryk for ikke, at få et farvemudder af blomster i alle mulige forskellige farver.

Ingen steder i haven er lamper med elektrisk lys - mon det er noget jeg fortryder på et tidspunkt....?

 

 

Det tredje filterkammer har nu kørt et stykke tid med en blanding af det gamle biomedia og det nye kaldnes k1. Det gamle fordi der var en fungerende biomasse, som måske kunne "smitte" det nye hurtigt. De gamle biobolde var dog ikke skide gode til og tumble rundt på samme måde, som det var intentionen med kaldnes. Men, de der nu kun er kaldnes i kammerat fungerer det ok. Hele 500 liters tønden drives af en 40 liters luftpumpe med 4 iltsten. Set i bakspejlet, så skulle jeg nok have kopieret nexus ideen, men en perforeret slange stedet!?

 

 

Hvem er han?

Tjae, sad ude på jobbet forleden og kiggede på min egen hjemmeside. Jeg bruger tit udtrykket "Jeg gjorde dit eller dat", men man ser aldrig "jeg" - da jeg jo står bag kameraet når der tages billeder ;0) Men, hvem er "jeg" så?

Jeg er en gut på 36 somre.

Jeg er sælger og ikke håndværker.

Jeg har en parcelhusgrund med tilhørende hus, frue og 2 børn.

Egentlig har jeg vel ingen specielle forudsætninger for og lave sådan et projekt!? Tjoe, det er ikke mit aller første havebassin ;0)

Et eller andet sted, så er jeg vel bare en fuldblods bassin-nørd?

 

Opdatering 4. oktober

 

Var ude og tage nogle morgenbilleder forleden. Nåede det lige inden jeg skulle på job. Lyset er lidt specielt om morgenen.
På projektet sker der ikke så meget for tiden. Arbejder hele tiden og en del dårligt vejr er primært skyld i det.

 

 

 

 

Vandet er perfekt klart. Der er en anelse tendens til begyndende trådalger, men intet alarmerende. Resultatet af kraftig fodring den sidste måneds tid - skal jo lige have lidt krop på fiskene, så de er klar til vinteren :0)

 

2009

Opdatering 19. juni

 

Der er ikke sket så meget i haven i 2009. Det meste energi og tid er lagt i den nye butik. Nu virker det til gengæld som om, at tingene er ved og normalisere sig lidt igen. Det har betydet at der var tid til et lille projekt hjemme. Egentlig ikke noget jeg havde lyst til, men noget jeg mere eller mindre blev tvunget ud i da min UV gik i stykker og reservedele ikke var nemme at skaffe. Så en gammel ide skulle nu realiseres - Nemlig en UV der kunne køre gravitation - Altså, monteres FØR pumpen og derved undgå det tryktab der er, når der pumpes igennem UV'en.
Imens mit hjemmebyg projekt har været under udvikling har dammens filter kørt videre - Uden UV... Og, selvfølgelig er vandet blevet GRØNT! Damn...

 

 

Første udfordring var at lave den ikke større end nødvendigt, men så stor så der ikke ville blive en flaskehals i flow. Når kvartsrøret puttes ind i 110mm kloakrør falder gennemstrømningen meget naturligt. Måske ikke meget, men... Derfor der der en forgrening til 2 rør, der så samles igen efter belysning.
Firmaet Velda lave nogle UV til indbygning i deres egne filtre - Bla. deres clear control serie. Det er selvfølgelig med et eller andet specialgevind, så intet jeg kunne finde passer på :0/
Meeeen, Evolution Aqua har et godt sortiment i gummimuffer og reduktioner. Så - Øverst i de 2 toppe stikkes UV kvartsrøret ned. En gummireduktion ca. 120mm til 63-68mm sættes over de 2 lodrette ender (110-120mm) - ikke afbilledet - og den anden ende 63-68mm passer tilfældigvis over toppen af UV-enheden - Så spændes der til og vupti, den er vandtæt. Så kan jeg køre med 72 watt eller 36 watt, alt efter behov. Der er nemlig brugt 2 stk. 36 watt rør.
Fordi UV-stråler er noget hidsigt noget er der i begge toppe sat en PVC kloakrørs endeprop. I denne er der boret et hul med en diameter som kvartsrøret - Det forhindrer UV strålerne i at bestråle selve gummiet. Jeg kunne være bange for at gummiet mørner?! Derfor PVC endepropper.
Metalrøret i rustfri stål på 110mm er ikke til at opdrive!
Jeg ringede til 2-3 forskellige lokale smedeværksteder og lign. de havde aldrig hørt om 110mm rustfrie stålrør - Det fandtes ikke! Resultatet blev at jeg obducerede min defekte UV enhed og stjal røret fra den. Spurgte så smedeværkstedet om - Hvis jeg nu kom med det 110mm rør der ikke fandtes, om de så kunne skære det midt over for mig? Der blev lige stille et par sekunder i den anden ende af tlf.røret ;0) Ha ha ha
En mere prisbillig udgave kunne helt sikkert laves i kloakrør og ikke 110mm lim fittings, som jeg har gjort. Om det rustfrie rør har den helt store virkning!? Det kan sikkert godt skippes.

Nu er det så desværre sådan, at mit filterhul er godt proppet og det ikke oprindeligt var meningen der skulle sidde sådan en karl. Det betyder en ret stor om-organisering af sagerne i hullet. Jeg håber at kunne kaste mig ud i filterhullet med begge ærmer smøget godt op, en af de nærmeste dage....

Billeder af endt montering og påsatte UV-rør og gummimuffer følger snarest...

Link - Side 5